Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Homeopatia

Čo je to klinická homeopatia?

Klinická homeopatia je liečebná metóda, ktorú môžu praktizovať len lekári s doplneným vzdelaním v oblasti homeopatie. Platí zásada, že lekár musí pacienta riadne vyšetriť, stanoviť diagnózu, zhodnotiť výsledky laboratórnych vyšetrení a následne vybrať adekvátnu liečbu. Zaškolený lekárnik môže odporučiť niektoré homeopatické lieky v rámci prvého kontaktu.

Klinická homeopatia je založená na liečbe podobného podobným. Príprava homeopatického lieku prebieha s mnohonásobným riedením a dynamizáciou liečiv, ktoré v masívnych dávkach vyvolávajú efekt podobný tomu, aký má liečená choroba.

Preukázateľne stimuluje prirodzené liečebné mechanizmy v tele pacienta, má liečebné aj preventívne účinky. Používa registrované lieky vyrobené z rastlín, živočíchov, nerastov alebo chemických látok predávané výhradne v lekárňach. Je využívaná aj ako doplnková liečba na zvýšenie kvality života pacienta, respektíve na minimalizáciu (aj prevenciu) nežiadúcich účinkov pri inej liečbe (napríklad pri liečbe antibiotikami, na podporu hojenia, pri očkovaní, v tehotenstve a podobne). Pri správnej diagnostike lekárom – homeopatom je ňou možné aj samostatne vyliečiť väčšinu bežných ochorení.

img-lecba

Účinnosť homeopatických liekov 

Výsledky rozsiahlej štúdie s názvom EPI3 preukázali, že pacienti, ktorých liečili lekári – homeopati, dosiahli ukazovatele zdravia úplne porovnateľné s pacientmi, ktorých liečili výhradne klasickí lekári. Medzi týmito skupina pacientov bol však rozdiel v množstve klasických liekov, ktoré títo pacienti skonzumovali.

EPI3 štúdia

PACIENTI S INFEKCIAMI HORNÝCH DÝCHACÍCH CIEST

graf-2-lecba

graf-3-lecba

graf-4-lecba

EPI3 štúdia skúmala 825 všeobecných lekárov, z tohto 197 lekárov praktizuje klasickú medicínu, 356 lekárov má tzv. zmiešanú prax a 272 lekárov sa v rámci výkonu praxe venuje iba klinickej homeopatii. 1 rok sledovali 8 559 pacientov, z toho 2 027 navštívilo klasického lekára, 3 868 lekára so zmiešanou praxou a 2 644 lekára – homeopata.

Štúdia sa uskutočnila sa vo Francúzsku v rokoch 2006 až 2012, pod vedením prof. Luciena Abenheima, bývalého generálneho tajomníka odboru zdravotníctva na francúzskom MZ. Dohľad mal vedecký výbor (vedci, zástupcovia univerzít a bývalí členovia Výboru pre transparentnosť). Boli dodržané všetky požiadavky Európskej siete centier pre farmakoepidemiológiu a farmakovigilanciu.

lecba-full_(1)

Mudr_Sivekova„Využívanie homeopatickej liečby umožňuje znížiť užívanie liekov s nežiadúcimi účinkami. Nezanedbateľný je aj údaj, že pri  klasickej liečbe a pri liečbe homeopatickými liekmi má klinický vývoj ochorenia porovnateľný priebeh. Takže lekári majú možnosť znížiť nadužívanie konvenčných liekov, hlavne s nežiadúcimi účinkami, doplnením alebo náhradou homeopatickými liekmi, dokonca s celkovo menšími nákladmi.“

MUDr. Danuša Siveková | gynekologička, akupunkturistka, FBLR
 

Klinická homeopatia v kocke

  • Moderná liečba, ktorá patrí výhradne do rúk lekára, respektíve lekárnika s medicínskym aj homeopatickým vzdelaním.
  • Na základe odporúčaní medicínskeho odborníka môže samostatne liečiť a/alebo zvyšovať kvalitu života pacienta.
  • Pôsobí preventívne aj liečebne, dokáže stimulovať vlastné mechanizmy obrany organizmu.
  • Využíva homeopatické lieky, ktoré môžu byť vo vybraných prípadoch rovnocennou alternatívou pre klasické lieky.
  • Klinická homeopatia spolupracuje s ostatnými typmi liečby.
  • Je bezpečná, vhodná pre celú rodinu vrátane detí a tehotných žien.
  • Homeopatické lieky sú registrované ŠÚKL-om, ich výroba je prísne kontrolovaná.
  • Homeopatické lieky sú dostupné v lekárňach po celom Slovensku.