Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Krvácanie z nosa sa môže zdať desivé, ale nepanikárte!

Dátum: 05.02.2024
Autor: Redakcia
Krvácanie z nosa sa môže zdať desivé, ale nepanikárte!

Krvácanie z nosa alebo "epistaxa" je u detí bežné a nie je dôvod na obavy, pokiaľ sa neobjavuje príliš často. Krvácanie sa môže objaviť po údere do nosa, sérii kýchnutí, príliš intenzívnom fúkaní nosa alebo bez zjavnej príčiny.

Keď sa to stane, najprv je potrebné dieťa upokojiť. Nie je potrebné snažiť sa krvácanie za každú cenu zastaviť, pretože sa do niekoľkých minút zastaví samo. Jednoducho použite pod nos dieťaťa vreckovku alebo látku, aby ste ochránili jeho oblečenie.

 

MUDr. Pavol Tibenský: „Ak sa krvácanie nezastaví po 15 minútach, mali by ste sa poradiť s lekárom. Podobne je konzultácia opodstatnená, keď sa krvácanie z nosa objaví bez zjavnej príčiny u dospelého nad 35 rokov, pretože môže ísť o príznak vysokého krvného tlaku.“

 

Objavte homeopatické lieky, ktoré sú indikované pri krvácaní z nosa:

 

Systematicky vo všetkých prípadoch: Arnica montana 9CH: 5 granúl, 3-krát denne.

 

Krvácanie z nosa u detí: v prípade potreby sa opakuje po 10 minútach: China 15CH + Phosphorus 15CH: 10 granúl z každého, čo najskôr, v prípade potreby sa opakuje po 10 minútach.

 

Krvácanie z nosa u dospelých: China 9CH + Phosphorus 9CH: 5 granúl z každého, čo najskôr, opakovať každých 5 minút až do zlepšenia.

 

Krvácanie z nosa v chladnom a suchom počasí (dospelý alebo dieťa): Aconitum napellus 9CH: 5 granúl, 3-krát denne.

 

Arnica montana 9CH, China 9CH, 15CH, Phosphorus 9, 15CH a Aconitum napellus 9CH sú voľnopredajné homeopatické lieky bez schválených terapeutických indikácií na vnútorné použitie. O spôsobe užívania a dávkovania sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom. Ak príznaky ochorenia trvajú dlhšie ako tri dni alebo sa zhoršujú, je nutné vyhľadať lekára. Zdroj: Materia medica homeopatica