Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Homeopatia, hnev a násilné správanie u detí

Dátum: 27.02.2024
Autor: Redakcia
Homeopatia, hnev a násilné správanie u detí

V detstve sa učíme zvládať svoje emócie. Ak sú mechanizmy tohto procesu učenia narušené (rodinná atmosféra, sociálne prostredie atď.), môže to viesť k agresívnemu správaniu namierenému proti ostatným členom rodiny alebo spolužiakom.

Pre deti trpiace úzkosťou, strachom, podráždenosťou, frustráciou, nudou, záchvatmi hnevu, intoleranciou, vzdorom atď. môžu byť vhodné niektoré homeopatické lieky. Pri stanovení homeopatickej diagnózy je dôležité vedieť, ako sa príznaky prejavujú a ako sa dieťa cíti a reaguje na svoje okolie.

Dôležité je tiež zistiť príčinu tohto hnevu, napr.

  • Fyzická bolesť, napríklad: CHAMOMILLA VULGARIS
  • Po emocionálnom šoku: IGNATIA AMARA
  • V rámci chronického stresu: NUX VOMICA

Prvoradé je vedieť identifikovať príčinu alebo situáciu, kedy sa správanie začalo meniť, a nájsť a liečiť počiatočnú poruchu: frustráciu, emocionálny šok, šikanovanie v škole atď.

Medzi homeopatické lieky používané na liečbu násilného správania u detí patria :

  1. ANACARDIUM ORIENTALE: vo všeobecnosti ide o dieťa, ktoré je podráždené, vznetlivé a veľmi citlivé, so sklonom k nevychovanosti. Tento stav sa zhoršuje hladom a zlepšuje jedlom. Pokiaľ ide o školskú dochádzku, bývajú intelektuálne unavené a dochádza k častým konfliktom s učiteľmi aj spolužiakmi. Osobnosť sa zdá byť rozpoltená, s nerozhodnosťou medzi protichodnými pohnútkami alebo prejavmi. V pozadí je často nedostatok sebadôvery.
  2. AURUM METALLICUM: veľmi temperamentné dieťa, netolerantné voči autoritám, čo môže pociťovať ako agresiu; môže byť deštruktívne, agresívne a dokonca hrubé. Ich hnev je výbušný a prudký a môže sa zastaviť rovnako rýchlo, ako sa začal. Je náchylné na opakované hnisavé infekcie uší. U tohto typu detí sa často zistí nezostúpenie semenníkov, tzv. kryptorchizmus, ktorý sa musí riešiť operačne.
  3. CAUSTICUM: spravidla úzkostlivé dieťa, ktoré sa obáva nešťastia iných a dokonca aj zvyšku sveta. Sú veľmi plaché a boja sa noci. Niekedy sa však môže stať zlostným a náročným.
  4. CHAMOMILLA VULGARIS: dieťa je podráždené a nikdy nie je spokojné, pri najmenšej nepríjemnosti ho chytajú záchvaty hnevu, odmieta dotyk alebo rozhovor; je precitlivené na bolesť. Jeho záchvaty hnevu sú prudké, kričí a môže si ublížiť. Ich stav sa zlepšuje pomalým pohybom alebo hojdaním. Chamomilla vulgaris je účinným liekom pri prerezávaní zúbkov.
  5. CINA: temperamentné, rozrušené dieťa, ktoré nechce, aby sa ho niekto dotýkal, približoval sa k nemu alebo sa na neho pozeral. Záchvaty hnevu sú veľmi prudké, často sa zvýraznia počas splnu a novu.

Mudr_Tibensky-1

MUDr. Pavol Tibenský: „U týchto detí sa odporúča vyšetrenie stolice na parazity, ktoré je často pozitívne. Po preliečení antiparazitárnymi liekmi, podávanými spolu s liekom CINA, sa stav upraví a dieťa je pokojné ako nikdy predtým.“

  1. HYOSCYAMUS: dieťa je precitlivené, veľmi aktívne, rozrušené, násilnícke a všetko rozbíja; tento stav sa môže prejaviť v súvislosti so žiarlivosťou, napríklad narodením mladšieho brata alebo sestry. V tomto prípade sú často sprievodným javom poruchy spánku.
  2. IGNATIA AMARA: stav hnevu sa môže objaviť po zlej správe alebo emocionálnom šoku. Strieda sa so smiechom, plačom a vzdychaním. Tento homeopatický liek je vhodné podávať systematicky pri smútku zo smrti blízkej osoby.
  3. LACHESIS: epizódy hnevu sú intenzívne a dieťa môže byť deštruktívne až agresívne. Hnev je vyvolaný podráždením, situáciou, ktorá je pre dieťa nepríjemná, alebo v súvislosti so žiarlivosťou. Počas týchto stavov má dieťa tendenciu nesprávne interpretovať to, čo hovoria iní, stáva sa podozrievavým a háklivým a môže mať zlomyseľné poznámky.
  4. LYCOPODIUM: netoleruje nepríjemnosti a zmeny návykov. V hĺbke duše im chýba sebadôvera, pričom majú radi moc a ich hnev je nasmerovaný proti slabším, ako sú oni sami.
  5. NUX VOMICA: dieťa je veľmi vznetlivé a citlivé na akékoľvek rozrušenie. Hnev je prudký, začína a končí náhle, bez urazenosti. Tieto deti rýchlo získavajú späť svoju dobrú náladu. Sú podráždené a precitlivené na hluk a bolesť. Dieťa v tomto obraze je vodcovské a plné energie.
  6. PLATINA: dieťa s prejavmi arogancie, ktorého záchvaty hnevu sú prudké, zraňujúce a dlho ho tento stav drží.
  7. STAPHYSAGRIA: k záchvatom hnevu dochádza najmä v ranom detstve, a to najmä v rodine. Sú schopné byť vzorné navonok, v škôlke alebo škole. Múdre za určitých okolností, v iných situáciách budú schopné podľahnúť prudkým záchvatom hnevu. Sú schopné výbušných epizód, ktoré sa zdajú byť nelogické len preto, že boli dlho potláčané. Hnev sa u nich hromadí často i roky a takýto výbuch je ako výbuch sopky – raz za niekoľko rokov.
  8. SULFUR: ide o živé, energické dieťa, ktorému je vždy horúco; jeho záchvaty hnevu sú veľkolepé, ale rýchlo ustupujú. Vyskytujú sa skôr vtedy, keď je ich intenzívna energia brzdená.
  9. SILICEA: ide o všeobecne chorľavé dieťa, ktoré sa rýchlo unaví. Sú živé, inteligentné, tvrdohlavé, ale sú aj úzkostlivé a boja sa neúspechu. Sú schopné prudkých výbuchov, najmä keď sú unavené alebo rozrušené.
  10. STRAMONIUM: tento liek je dobre známy pri nočných morách. Ide o dieťa, ktoré neznáša samotu alebo tmu. Je schopné hrýzť a dokáže byť kruté, pomstiť sa svojmu mladšiemu bratovi.

Tieto údaje boli vytvorené v priebehu rokov podľa patogenézy a skúseností homeopatov za posledných 200 rokov.

Poznámka: Patogenéza sa vzťahuje aj na experimentovanie s homeopatickými látkami na zdravých subjektoch podľa prísnych, dvojito zaslepených protokolov. Zvyčajne sa vykonávajú počas niekoľkých týždňov a sú predmetom správy, ktorú predkladajú experimentátori a po ktorej nasleduje zhrnutie, v ktorom sú zaznamenané štatisticky významné symptómy, ako aj pôvodné izolované príznaky. Tieto sú potom doplnené o experimentálne, klinické a kritické validácie dohodnuté konsenzom. Zbierka všetkých patogenéz predstavuje základnú literatúru homeopatie, Materia Medica homeopathica.

 

Dávkovanie: predpis vhodného lieku by mal spraviť skúsený lekár-homeopat; používajú sa stredné až vysoké riedenia, 15 CH až 30CH, ktoré sa užívajú denne až týždenne v závislosti od použitého terapeutického postupu.

 

Upozornenie: Informácie o homeopatickej liečbe akútnych a chronických ochorení uverejnené na stránke homeopatiaslekarom.sk majú len informatívny a vzdelávací charakter. V žiadnom prípade nenahrádzajú osobnú konzultáciu v ambulancii praktického lekára/pediatra alebo osobnú konzultáciu v homeopatickej ambulancii.