Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlási sa vám alergia?

Dátum: 14.03.2024
Autor: Redakcia
Hlási sa vám alergia?

Pomôcť môže homeopatia aj akupunktúra, resp. akupresúra.

V súčasnej dobe sa stále viac ľudí obracia ku komplementárnym, doplnkovým formám liečby, hľadajúc úľavu od alergických prejavov, ktoré často sprevádzajú ich každodenný život. Medzi tieto alternatívne metódy patria homeopatia a akupunktúra, ktoré sa stávajú stále populárnejšími vo svete integratívnej medicíny.

Nielenže ponúkajú zmiernenie symptómov, ale aj riešenia, ktoré sú šetrné a vhodné pre alergikov z rôznych rizikových skupín, vrátane detí, senzitívnejších dospelých a dokonca tehotných či dojčiacich žien.

Pozrime sa na to, ako homeopatia a akupunktúra môžu byť účinné vo výraznej úľave od alergických reakcií a prispieť k celkovému zlepšeniu kvality života pre tých, ktorí trpia alegickými ťažkosťami.

Homeopatia

Lekára homeopata bude dopodrobna zaujímať váš stav, ako sa cítite, kedy sa ťažkosti prejavujú najintenzívnejšie a mnohé ďalšie zdanlivo nesúvisiace informácie, napríklad časové súvislosti, niektoré udalosti, či podávanie niektorých liečiv pred vznikom alergie. Pri liečbe homeopatiou totiž nezáleží na tom, či ide o alergiu na peľ, trávy, prach alebo srsť zvierat, klinický predpis lieku sa vyhodnocuje najmä na základe príznakov, akými sa alergia u konkrétneho človeka prejavuje. Nemalý počet tohto druhu alergií sa prejaví naj v podobe záchvatov astmy. A keďže sú príznaky častokrát rovnaké, stáva sa, že aj liek pre všetky tri typy alergií bude rovnaký.

Napríklad, ak popíšete, že máte výdatný dráždivý vodnatý výtok z nosa, môže vám byť naordinovaný Allium cepa alebo Arsenicum album.

Alebo naopak, ak sa posťažujete na upchatý nos a sťažené dýchanie, skôr pomôže Kalium bichromicum, Nux vomica, Lachesis.

Pri zápale spojiviek, slzení, pálení alebo svrbení očí sa používa Euphrasia officinalis.

Pri opuchoch viečok Apis mellifica, Arsenicum album.

Pri záchvatovom kýchaním alebo kašli a svrbení mäkkého podnebia Nux vomica, Sabadilla.

Pri kožných léziách, ktoré majú potvrdený alergický pôvod Sulfur, Psorinum, Arsenicum album, Thuja occidenthalis alebo Pulsatilla.

Homeopatické lieky obsahujú prírodné látky rastlinného, živočíšneho alebo minerálneho pôvodu. Sú šetrné, rôznych riedení, bez známych vedľajších účinkov, napriek tomu sa treba vždy ohľadom ich výberu a dávkovania poradiť s lekárom homeopatom, alebo s farmaceutom.

Akupunktúra

Akupunktúra je liečebná metóda a terapeutická technika, neoddeliteľná súčasť tradičnej čínskej medicíny (TČM). Na stavy alergie sa pozerá ako na problémy, ktoré odzrkadľujú stav nášho imunitného systému a jednotlivých orgánov, ktoré nám imunitu vytvárajú. Konkrétne neprimeranú reakciu na čiastočky ako peľ, prach alebo plesne TČM vyhodnocuje ako dôsledok poruchy funkčného toku energie obličiek, sleziny a pľúc.

Akupresúra

Ďalšou terapeutickou metódou je akupresúra – cielené pôsobenie tlakom na konkrétne, citlivé body na povrchu tela. Z praktických dôvodov využíva aktívne (na tlak citlivé) body na ušnici aj pri nadmernej reakcii na alergény.

Tiež je to dôvod, prečo sa neodporúča nosiť priveľa ozdôb na ušiach a dávať si pozor na neodborne vykonané prepichnutia, najmä smerom k hornej časti ucha.

Častou pomocou býva nalepenie akupresúrneho semienka alebo kovovej guľôčky, ktoré sa lepia preto, aby mali pevnú lokalizáciu na presne určenom mieste na ušnici a súčasne vznikal stály, aj keď len mierny tlak na aktívny bod, ktorý dokáže zmierniť prejavy alergie. Ďalšou stimuláciou, teda opakovaným stláčaním týchto miest, možno účinok posilniť.

Článok vznikol v spolupráci MUDr. Danušou Sivekovou, vyhľadávanou lekárkou, odborníčkou na homeopatiu a akupunktúru.

 

Objavte homeopatický protokol pre peľové alergie TU v sekcii Protokolov (schémy homeopatickej liečby). Terapeutické schémy umožňujú liečiť akútne symptómy. Pri dlhodobých ťažkostiach je potrebné zvoliť individuálnu terénnu liečbu. Uvedené dávkovanie je založené na klinickej praxi, ide o dávkovanie, ktoré je v praxi využívané najčastejšie.